Árvából Isten-darabka – Recenzió Káli-Horváth Kálmán: Ne nézz vissza! című kötetéről

Még csak néhány hete dolgoztam a Magyarországi Református Egyház Cigánymissziójában, amikor az egyik munkatársam nekem szegezte a kérdést: kinek a története inspirál téged a leginkább azok közül, akikkel kapcsolatba kerültél? Habozás nélkül rávágtam: a Káli-Horváth Kálmáné. Pedig akkor még csak annyit tudtam a Budapesti Református Cigány Szakkollégium vezetőjéről, hogy cigánytelepről indulva, kínkeserves árvaházi éveken keresztül jutott el odáig, hogy országosan ismert és elismert költő, televíziós személyiség és képzőművész legyen. Azóta eltelt egy kis idő, sikerült őt és gondolatvilágát is jobban megismernem, Kálmán azonban legújabb, Ne nézz vissza! című önfeltáró-motivációs kötete nekem is magasra helyezte a lécet: úgy számol le múltjával, hogy minden eddiginél elevenebben tárja azt a nagyérdemű elé. Utazás a pokol legmélyebb bugyraiból a mennyország kapujáig.

Előretekintő: 2021-es események a Cigánymisszióban

Tavaly több rendezvényünket is átírták a koronavírus miatt hozott szabályok, az új év kezdetén pedig csak az Úr tudhatja, milyen kihívásokkal kell szembe néznünk szolgálatunkban. Ahogyan eddig is, minden eseményünk szervezése kapcsán a hatályban lévő kormányrendeletek és egyházi iránymutatások kapcsán fogunk eljárni, de merünk nagyot álmodni. Íme, milyen alkalmakon szeretnénk találkozni veletek 2021-ben!

Videó: Ez történt az Országos Református Cigánymisszióban 2020-ban

Online eseményektől az áldásokkal kísért személyes találkozásokig - noha ebben az évben több rendezványünket is törölnünk kellett, illetve átszervezést igényeltek, Isten kegyelme mindannyiunkat megtartott. Örömmel tölt el minket, hogy idén is cigány testvérek százaihoz jutottunk el az evangéliummal, közvetlen és közvetett munkatársainkon keresztül. Köszönjük nektek, hogy segítettek nekünk ebben - számítunk rátok 2021-ben is!   

Kihívások és áldások az isteni hálózatban - Rendhagyó visszatekintés a Cigánymisszió 2020-as évére

Amikor belecsöppentem az Országos Református Cigánymisszió munkájába, már a kezdetektől magával ragadott, mekkora hangsúly van szolgálatunkban a személyes találkozókon. Isten igéjének elmélyült hallgatása, intenzív diskurzus az elhangzott üzenetről, a közös dicsőítés semmihez sem fogható ereje, a hitünket mélyítő bizonyságtételek mind-mind hozzátartoznak eseményeinkhez.

Áhítat Advent harmadik vasárnapján

Sándor Töhötöm karcsai lelkipásztor áhítata.

„Böjtben azt fogom keresni, hogy mások szomorúságát vidám örvendezéssé, boldog ünneppé változtathassam.” - Elmélkedés Advent második vasárnapján

2020. december 6. - Advent második vasárnapja.

A fájdalom és az öröm egyaránt Jézushoz vezet - Elmélkedés Advent első vasárnapján

2020. november 29. - Advent első vasárnapja.

„Nem létezhet sikeres nemzet, amely majdnem minden tizedik polgáráról lemond”

Magyarország 2030 címmel jelent meg az előttünk álló évtized kihívásaira reflektáló könyv az Egyensúly Intézet munkatársai, Boros Tamás politikai elemző és Filippov Gábor kutatási igazgató tollából. A kiadványt a 24.hu szemlézte, melyben több, a cigányság jövőjével kapcsolatos megjegyzés is szerepel.

Punya, egy falat kenyér - Online módszertani továbbképzés gyermekek közötti munkához

Online képzés, mely az offline alkalmak szervezéséhez ad mankót, tartalmat, módszertani javaslatokat.

Ingyenes lesz az internet a középiskolásoknak egy hónapig

Orbán Viktor ma délelőtti bejelentése után Magyarország hivatalos lapjában, a Magyar Közlönyben is megjelent a rendelet az internethozzáférés egy hónapos ingyenessé válásáról.

Videó: Hogyan segíti a HEKS (Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete) a református gyülekezeteket?

A kérdésre válaszol: Ignácz Andrea, az Országos Református Cigánymisszió munkatársa, a HEKS-MRE gyülekezeti programkoordinátora. A református gyülekezetek 2020. november 15-ig pályázhatnak cigánymissziós szolgálat támogatására - minden további információ erre a linkra kattintva érhető el!

Interjú Ignácz Andreával az Európa Rádióban | 2020. november 3.

Ignácz Andrea, a Cigánymisszió munkatársa, a HEKS (Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete) gyülekezeti programjainak koordinátora az Európa Rádió riporterével, Buzás Borival beszélgetett a programok részleteiről, illetve a 2021 és 2024 közötti pályázati ciklusról.

„Nem fogok sírni a parókián azért, mert nem értek a cigánymisszióhoz”

A Károli Gáspár Református Egyetem negyedéves teológus-lelkész szakos hallgatói ugyan a tereptapasztalatot mellőző, ám annál bensőségesebb és információdúsabb három napos kurzuson vehettek részt, ahol - szavaikkal élve - megfelelő alapot kaptak jövőbeli szolgálatukhoz.

Fekete Károly: A cigánymissziós tevékenységek összekapcsolására van szükség a Tiszántúlon

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspökjelöltje Molnár János főgondnokjelölttel együtt tartott fórumot 2020. október 17-én, szombaton délután, melyet az érdeklődők a TTRE Facebook-oldalán követhettek figyelemmel. Az egyházi választások előtt Fekete Károly a cigánymisszióról is szót ejtett bemutatkozásában.

Interjú Tóth Anitával az Infórádióban | 2020. október 15.

Tóth Anita, az Országos Református Cigánymisszió referense az Inforádiónak adott interjújában a nemrég megjelent Cigánymissziós Módszertani Füzetek 3. részéről és a protestáns cigánymissziós összefogásról beszélt.  

Online Cigánymissziós Konferencia | 2020. október 9-11. | A teljes dicsőítés a FROKK-ból

A dicsőítés az Online Cigánymissziós Konferencia keretein belül hangzott el, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központból.

Videós összefoglaló az Online Cigánymissziós Konferenciáról

Ha nem tudtad megnézni a 2020. október 9-11. közötti Online Konferenciánkat, nézd és hallgasd végig összefoglaló videónkat, melyben összegyűjtöttük az eseményen elhangzó legfontosabb gondolatokat és interjúrészleteket.  

Kapcsolódás az isteni hálózathoz – Összefoglaló az Online Cigánymissziós konferenciáról

Ha egy szóval kellene jellemezni 2020-at, akkor az emberek többségének a koronavírus jutna eszébe, ha pedig ehhez kapcsolódó érzéseikről kérdeznénk őket, akkor az első helyen nagy valószínűséggel a félelem állna. Ezért döntött úgy az Országos Református Cigánymisszió, hogy Pál apostol Timóteushoz intézett üzenetét jelöli ki rendhagyó Online Cigánymissziós konferenciájának: „Nem a félelem lelkét adtak nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” (2Tim 1,7).

Megjelent a Cigánymissziós módszertani füzetek 3. része - Misszió és felzárkózó oktatás címmel

Megjelent a Cigánymissziós Módszertani és Kutató Központ gondozásában megjelent, „Misszió és felzárkózó oktatás” címet viselő kézikönyv.

Nézd vissza itt az Online Cigánymissziós Konferencia teljes videoanyagát!

Lemaradtál az október 9-11. közötti Online Cigánymissziós Konferencia egyik programjáról? Semmi gond, az alábbi lejátszási listában végignézheted a teljes eseményt dicsőítésekkel, áhítatokkal, hitmélyítő beszélgetésekkel és kulturális programokkal!